Ce trebuie să știi despre călcatul manual în liniile tale de producție?

Cine suntem și ce vei afla în acest articol?

Suntem singura companie focusată pe susținerea activă a clienților noștri, implicit a ta dacă ai nevoie de noi, direct pe liniile de producție. În acest context îți oferim  seminarii de specialitate gratuite (în cazul în care ești sau dorești să fi clientul nostru)

În prezentul articol îți atragem atenția asupra celor mai importanți pași pe care trebuie să îi urmezi în procesul de producție a firmei tale de  îmbrăcăminte , mai exact, călcatul manual interfazic și final.

Călcat final sau interfazic?

Din bogata noastră experiență, 60 de ani în domeniu, pentru a beneficia de calitate prin eficiență în liniile de producție trebuie să ținem cont de mai mulți factori importanți.

Succesiunea operațiilor în liniile interfazice și cele finale este foarte importantă atunci când dorim să fim eficienți și în același timp să nu facem rabat la calitate. În timpul lucrului practic cu clienții noștri am observat că majoritatea dintre ei pun accent pe călcatul final, de cele mai multe ori în detrimentul celui interfazic. Astfel recomandarea noastră este  să acorzi o atenție deosebită operațiilor de călcat manual în liniile interfazice, deoarece atunci  practic se calcă părțile componente ale produsului de îmbrăcăminte. Acest tip de călcat noi îl numim călcat constructiv. Asta înseamnă că fiecare descălcare de cusătură, formare de cant, format pense, precum și altele, trebuiesc efectuate corect și în același timp fixate ( uscat și răcit ) astfel încât rezultatul obținut să nu se deterioreze în fazele următoare ( asamblare părți componente).

Prima atenție trebuie să o acordăm echipamentului care este una dintre cele mai importante părți în procesul de lucru. Majoritatea clienților noștri au operatori cu foarte multă experiență, care în cele mai multe cazuri reușesc printr-o muncă asiduă să obțînă un rezultat acceptabil însă această operațiune necesitând foarte mult timp și efort din partea acestora. Nu uita că la final tu plătești pentru tot.

De ce trebuie să ți tu cont?

Abur de bună calitate – asta înseamnă un abur mai uscat și puternic pentru a înmuia fibrele din țesătură sau tricotaj. Cantitatea acestuia trebuie să fie reglabilă  cu ajutorul electroventilului

Set up-ul postului de lucru în liniile interfazice trebuie ales cu atenție:

  • Fierul de călcat – este foarte important că designul  fierului să fie robust cu o greutatea mică pentru a face operațiunea  de călcat  eficientă și mai ușoară pentru operator. În afara greutății mici,  un alt aspect care ajută foarte mult operatorul să manevreze mai ușor și pentru o perioada mai lungă de timp fierul, este comutatorul de eliberare a aburului. Este indicat ca acesta să fie  poziționat ergonomic în vârful mânerului fierului de călcat.Fiarele de călcat produse de partenerul nostru VEIT, au o caracteristică foarte importantă care ajută operatorul să calce produsul cu o precizie exactă a temperaturii.

    La fierul industrial HP2003  temperatura este controlată electronic ( VEITRONIC ), cu o toleranță maximă de + /- 1 ° C.Reglarea precisă a temperaturii tălpii ajută la călcarea celor mai delicate țesături . Un fier standard, care este controlat de un termostat bimetal are o toleranță mare de + /- 15-20 ° C, ceea ce înseamnă temperatura și implicit o calitate inconstantă. După cum șții, în ziua de azi firele textile folosite la țesut sau tricotat sunt de o calitate tot mai inferioară. Calitatea țesăturii sau tricotului final se realizează prin  multe și diverse tratamente chimice. Din acest motiv,din experiență noastră aceste materiale nu sunt sensibile la temperaturi ridicate ci la abur și presiune mecanică.

    Majoritatea clienților noștri folosesc în interfazic fiare de călcat cu tălpi din teflon care reduc temperatura fierului cu până la 40 de grade °C. Astfel temperatura fiind scăzută, singurul parametru de înmuiere a țesăturii sau tricotului rămâne aburul, care, cum spuneam mai sus poate să deterioreze suprafața materialului. Soluția noastră este înlocuirea tălpii de teflon la peste 90% din material, cu talpă de inox teflonată care dezvoltă aceiași temperatura cu cea a tălpii fierului de călcat. Cu o cantitate redusă de abur și tempertura tălpii de inox reușim înmuierea sufiecientă a materialului pentru a fi format ulterior foarte ușor.

  • Cu ajutorul mesei de călcat cu formă dreptunghiulară în cele mai multe cazuri, cu o putere de absorbție (vacuum)  foarte bună racim și uscăm piesele după formarea lor. Această operațiune este foarte importantă deoarece fixăm rezultatul obținut prin formarea materialului. Piesele fiind foarte bine răcite și uscate nu mai prezintă riscul de a fi deteriorate în operațiunile ulterioare fazei de călcat.
  • Îmbrăcămintea (capitonarea) mesei reprezintă o parte imperios necesară în construcția echipamentului dar totodată foarte păcalitoare. Toate capitonajele comercializate au aspect asemănător, însă procentul și calitatea materialelor din care sunt produse sunt foarte diferite, iar asta influențează radical calitatea finală a produsului. Partenerii noștri concep capitonajele astfel încât costurile producției să fie cât mai mici și rezultatele finale ale produsului să fie cele așteptate de client. Din experiența noastră există două seturi dinstincte de capitonaje cu care îmbrăcăm mesele de călcat. Astfel în călcatul interfazic unde în proporție de 90% materialele se calcă “pe dos” ai  nevoie de un capitonaj tare iar în final unde materialele se calcă “pe față” ai nevoie de un capitonaj moale. Această distincție o facem pentru a evita problemele cum ar fi imprimeurile, luciul , schimbarea aspectului suprafeței materialului, precum și alte defecte. Dacă ți se pare interesant conceptul și vrei să afli cum să compui setul de capitonaje în ambele cazuri, te rog nu ezita să ne întrebi.
  • Operatorul – tindem să credem că este un factor foarte important în ceea ce privește eficientă și rezultatul procesului de călcare. Aici vrem să te informăm că din experiență noastră, cu cât set-up-ul postului de lucru este mai corect și instrumentele folosite sunt mai peformante, cu atât munca operatorului devine mai scurtă și mai ușoară în tot procesul ei. Cu echipamente profesionale și de calitate, operatorul “își permite” să mai și greșească indiferent de metoda de călcat folosită.

 

Împreună cu liderii pentru acest segment, Veit Group,  am definit 8 metode de călcat manual clare și precise. 4 metode în călcatul interfazic și 4 în călcatul final. Cu ajutorul acestor metode și a unui set-up corect al echipamentelor, vei reuși să finisezi orice material în cel mai scurt timp și la cea mai înaltă calitate. Fără bătai de cap!

Dacă ți-am captat atenția, contactează-ne ca să afli mai multe despre metodele de călcat mai sus menționate precum și despre ce ar trebui să ți tu cont în procesul de călcat final.  Echipa TEXCO împreună cu tehnicienii VEIT, îți  oferă oportunitatea de a instrui direct operatorii la stațiile lor de lucru. Faptul că suntem mereu receptivi la nevoile tale și dispunem de resursele necesare pentru a-ți putea veni în ajutor, ne face speciali. După seminarul oferit de noi, fiecare dintre operatorii tăi vor beneficia de un  “TO DO LIST” foarte bine pus la punct, care îi va ajuta să lucreze corect și eficient.

016_HP2003

Fier călcat cu aburi VEIT HP 2003

VEIT_Varioset_SB_-CR2-e1531731585883

Masă de călcat tip limbă Veit Varioset

di 2004 fier

Fier călcat VEIT DI 2004

uniset planaaa

Masă de călcat Veit Varioset plană

veit sg67

Generator aburi Veit SG 67

Lasați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>