De ce este important un nivel corect de umiditate la locul de muncă?

De ce este important un nivel corect de umiditate la locul de muncă?

Care sunt consecințele unei umidități scăzute la locul de muncă?

Oamenii își petrec peste 60% din viață lucrând indoor. De aceea, calitatea aerului din încăperile respective, inclusiv un nivel echilibrat de umiditate, sunt esențiale pentru asigurarea sănătății și performanței angajaților. Mediile office care dispun de aer condiționat pe timpul verii și încălzire iarna pot fi afectate de o umiditate scăzută în lipsa unei tehnologii care să asigure umidificarea corectă a spațiului respectiv. Expunerea prelungită la o atmosferă uscată poate afecta sănătatea personalului, poate crește absenteismul și poate scădea productivitatea pe termen lung.

Angajații au nevoie de un confort termic pentru desfășurarea activității în condiții optime. Motivația, eficiența și sănătatea pot fi îmbunătățite printr-un design modern al spațiului de lucru. Însă umiditatea potrivită are un impact crucial asupra sănătății și bunăstării la birou,  protejând angajații împotriva bolilor. Munca intensă la calculator, activitățile care implică o comunicare constantă și solicitantă, precum și birourile cu temperaturi ridicate împreună cu o umiditate insuficientă în aerul ambient pot să provoace efecte adverse semnificative asupra sănătății: infecții ale tractului respirator, dificultăți la înghițire, dureri în gât și ochi iritați, în special în lunile de iarnă.

Testele au arătat că transmiterea virusurilor, precum gripa, crește la o umiditate scăzută. Menținerea unei umidități optime va reduce transmiterea de virusuri la birou și va scădea absenteismul. Nivelul de umiditate recomandat pentru sănătatea umană este între 40-60% RH. Pentru a menține acest nivel, birourile mari folosesc sisteme industriale de umidificare, anexate la sistemul central de aer condiționat.

În prezent, sunt disponibile sisteme de umidificare indoor, care pot menține un grad de umiditate corespunzător și discret în atmosfera unei încăperi. Un nivel corect de umiditate la birou este esențial pentru un organism sănătos. Abaterile de la intervalul mediu de umiditate relativă (RH) de 40-60% pot reduce calitatea aerului, provocând o creștere crescută a bacteriilor, virusurilor, ciupercilor și acarienilor. Bacteriile și virusurile, în special, se dezvoltă într-un mediu în care aerul este prea uscat, iar studiile au arătat că atunci când umiditatea relativă (indoor) scade sub 40 %, absenteismul din cauza îmbolnăvirii crește.

În schimb, dacă aerul este prea umed (peste 60%), alergiile și astmul cresc din cauza creșterii ciupercilor și acarienilor. Încăperile cu un nivel corect de umiditate conferă senzația de căldură și confort, mai ales în climatele mai reci, unde sunt necesare sisteme de încălzire.

Cum afectează temperatura exterioară nivelul de umiditate la interior?

Pătrunderea aerului rece de la exterior într-un spațiu închis va reduce umiditatea relativă din încăperea respectivă. Când aerul exterior, având o temperatură mai scăzută, pătrunde la interior și se încălzește, acesta pierde umiditatea și reduce umiditatea relativă totală. De exemplu: dacă temperatura exterioară este de -18°C și 50% RH, aerul care pătrunde la interior este încălzit la 21°C, iar umiditatea relativă după încălzirea aerului exterior va fi de numai aproximativ 3% RH. Chiar și într-o zi frumoasă și însorită cu o temperatură de 2°C și 50% RH, umiditatea relativă la interior va fi doar de aproximativ 14%.

Sistemele de umidificare Condair ML Series (din gama de produse TEXCO, furnizor de soluții pentru industrii diverse) sunt aparate performante, care asigură un RH corect pentru menținerea unui mediu sănătos de lucru. Aceste sisteme pot fi instalate într-una sau mai multe încăperi (hale), în funcție de spațiu, configurația camerei, tipul de producție și alți factori similari.

Beneficiile umidificării prin sisteme Condair în mediile de birou:

  • Know-how și consultanță de specialitate.
  • Varietate de produse (adaptabile pentru a veni în întâmpinarea nevoile clienților).
  • Cheltuieli de operare optimizate și control maximum al umidității, datorită sistemelor de economisire a energiei (cu până la 90%, în comparație cu umidificatoarele cu abur).
  • Cerințe minime de întreținere.
  • Design personalizat, instalare profesională, punere în funcțiune, service și aprovizionare cu accesorii asigurată.
  • Creșterea productivității personalului prin îmbunătățirea sănătății și reducerea absenteismului.

Solicită mai multe detalii despre oferta TEXCO de sisteme de umidificare indoor: office@texco.ro

Lasați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>