De la umiditate la umidificarea aerului: sfaturi practice pentru menținerea unei umidități optime în clădiri
Uscarea aerului (nivelul de umiditate) dintr-o încăpere este determinată de cantitatea de vapori de apă din aer. Atunci când aerul devine prea uscat, această cantitate de vapori poate fi controlată prin sisteme speciale de umidificare.
La deschiderea ferestrelor sau luminatoarelor, echilibrul întregului sistem de ventilație este perturbat. Umiditatea optimă nu mai poate fi atinsă în încăperea respectivă și te poți confrunta cu senzația neplăcută de curent. În plus, presiunea crescută a căldurii împinge aerul, introdus prin sistemul de ventilație, apoi temperat și umidificat, spre exterior. O parte din umiditatea alimentată se pierde definitiv, chiar înainte de a avea șansa de a se distribui suficient în încăpere. Sistemul de umidificare a aerului va fi activat constant în încercarea de a atinge valorile setate. Recomandare este ca ferestrele să fie deschise larg însă pentru timp scurt (ventilație de tip șoc).
Relația dintre temperatură și umiditatea relativă este una foarte importantă. Dacă încăperea are o închidere etanșă la exterior, se poate menține o umiditate absolută constantă, ceea ce înseamnă că vaporii de apă nu pot fi absorbiți din mediul înconjurător și nici nu pot fi emanați în atmosfera din respectiva încăpere.
Când ferestrele sau ușile sunt deschise iarna pentru ventilație, aerul din interior devine și mai uscat decât era înainte. Din cauza presiunii crescute de vapori a aerului cald și uscat de la interior, umiditatea reziduală rămasă se va pierde la exterior, iar umiditatea relativă va scădea și mai mult. Aceasta explică de ce, mai ales iarna, aerul este atât de uscat dacă nu se utilizează sisteme de umidificare activă.
Sistemele performante de la Condair by TEXCO îți oferă soluții pentru o umidificare optimă și avantaje deosebite la utilizare în diverse spații de lucru și clădiri:
- permit concentrarea gestionată a umidității (numai pentru anumite zone vizate)
- sunt economice în procesele de modernizare
- conferă o umidificare la standarde certificate de siguranță și igienă
- sunt independente de sistemele centrale de ventilație
Pentru a menține umiditatea la un nivel corespunzător trebuie respectate câteva reguli. Iată sfaturile practice pentru obținerea unei umidități optime prin:
- asigurarea unei ventilații corecte (ferestrele din încăperile care nu fac parte dintr-un sistem central de ventilație trebuie deschise pentru o durată scurtă de timp, dar larg, mai ales în lunile de iarnă)
- menținerea unei temperaturi optime între 20° – 22°C pentru a evita supraîncălzirea încăperii
- măsurarea regulată a umidității (umiditate recomandată între 40-60%)
- utilizarea de sisteme care conferă umidificare suplimentară atunci când este necesar
- achiziționarea de sisteme de umidificare certificate
- utilizarea sistemelor corespunzătoare de ventilație
Beneficii utilizare sisteme umidificare Condair by TEXCO:
- aerul proaspăt exterior este în mod continuu preluat, filtrat, temperat și introdus în încăperea respectivă
- aerul viciat este extras din cameră și epuizat
- aerul proaspăt pătrunde în încăpere în mod continuu
Aplicații:
- Aerospace
- Automotive
- Textile, tricotaje
- Electronică
- Vopsele și lacuri
- Compozit
- Apărare
- Mobilă
- Farmaceutic
- Tipografii
- Depozite legume-fructe
Cu aproximativ 700 de angajați, 3 fabrici de producție în Europa, America de Nord și China, reprezentată în peste 20 țări de către organizații proprii de vânzări și service, susținută de parteneri de distribuție în peste 50 de locații din întreaga lume, compania Condair oferă soluții complete de umidificare cu ajutorul tehnologiilor de vaporizare, evaporare, atomizare, hibrid (pulverizare & evaporare), răcire evaporativă precum și dezumidificare prin uscare și dezumidificare prin condensare.
Solicită mai multe detalii despre oferta TEXCO de umidificatoare Condair: office@texco.ro