Despre importanța umidificării în spitale
E lucru bine știut deja, în spitale și săli de operație, umiditatea adecvată a aerului asigură o bunăstare a pacienților și a personalului medical, protejează împotriva încărcării electrostatice și limitează răspândirea germenilor și a bacteriilor.
Umiditatea aerului are un impact major asupra sănătății oamenilor. Poate că vă sună cunoscute efectele schimbării de atmosferă sau a umidității prea ridicate sau scăzute: oboseală, concentrare slabă, dureri de cap, iritații ale ochilor sau ale tractului respirator. Cu cât membrana mucoasă nazală este mai uscată, cu atât organismul este mai susceptibil la bacterii, viruși și germeni patogeni. Iată de ce este umiditatea extrem de importantă pentru funcționarea propice ale sistemului imunitar.
În sălile de operație nivelurile optime de umiditate nu sunt importante numai pentru buna desfășurare a activității medicale și a sănătății pacienților, dar și pentru mentenanța în condiții optime a echipamentelor utiizate.
Umiditatea optimă: 40 – 60%
Știați că într-un mediu cu aer prea uscat moleculele de germeni se usucă, pierd în greutate rapid, devin mai ușoare și plutesc astfel mut mai ușor într-o încăpere, un timp mai îndelungat? La o umiditate a aerului de 40 până la 60%, însă, moleculele germenilor rămân mari, grele și lente, căzând rapid la pământ, și reducându-și astfel timpul de supraviețuire din aerul încăperii.
Microbii și umiditatea încăperilor
Dr. Walter Hugentobler a studiat acest fenomen și oferă o perspectivă asupra modului în care umiditatea interioară din clădiri afectează microbii. De-a lungul istoriei, mulți epidemiologi și experți în construcții au studiat acest fenomen și au presupus că umiditatea cea mai scăzută posibil, împiedică creșterea și propagarea bacteriilor și ciupercilor și contribuie astfel la prevenirea bolilor. Dr. Walter Hugentobler însă, contrazice această teorie. El explică că neînțelegerea de bază este că „umiditatea” și „umiditatea materială” sunt legate intuitiv în mintea multor oameni și sunt percepute în mod greșit ca sinonime. Nici ciupercile și nici bacteriile nu își pot acoperi necesarul de apă din cauza umidității. Acestea depind de apa lichidă, condens, pe materiale poroase precum gipsul, tapetul și lemnul, și in zonele umede, ca de exemplu apa potabilă și sistemele de canalizare. Astfel, cel mai eficient și sănătos mod de a minimiza alimentarea cu apă a microbilor nu este reducerea umidității interioare, ci îmbunătățirea izolației clădirii. Atâta timp cât temperatura suprafeței nu scade sub valoarea critică, care corespunde procentului de 80% umiditate, nu poate apărea o creștere microbiană. Cu toate acestea, timp de zeci de ani s-au făcut încercări nereușite de a preveni formarea mucegaiului iar victimele acestui proces au fost și sunt , de altfel și în prezent, utilizatorii clădirilor sau, mai precis, căile respiratorii ale acestora.
Fiecare încăpere cu umidificarea ei
Sistemele personalizate pentru umidificarea și dezumidificarea aerului CONDAIR, oferă soluții profesionale în funcție de necesitățile, dimensiunea și condițiile fiecărei încăperi în parte. Iar o bună planificare și profesionalismul sunt criterii de bază după care ne orientăm în alegerea calității funcționale și a eficienței energetice. De aceea suntem bucuroși să vă asistăm încă din faza de planificare și să vă însoțim pe tot drumul amenajării spațiului, în cel mai mic detaliu, până la ultima picătură.