Reducerea timpilor și a costurilor de prelucrare a materialelor tricotate și țesute.

 

Dacă lucrezi în industria de textile atunci știi deja că materialele textile au o structură deosebită, flexibilitatea acestora conducând la modificări dimensionale majore care au loc imediat după procesul de tricotare sau țesere, respectiv tensionarea fibrelor în timpul balotării, ambalării sau transportării acestora. Din aceste motive necesită o atenție deosebită în timpul prelucrării și implicit un timp mai îndelungat în procesul de fabricație. În special, în ziua de azi aceste materiale devin mai sensibile și dificil de prelucrat și din cauza tratamentelor chimice (vopsit, emoliat etc).

Nu mai este un secret pentru nimeni din domeniu că materialele tricotate în special cele din fibră naturală necesită înaintea prelucrării, respectiv confecționării un timp de relaxare. Acest timp de relaxare (între 12-48 h în funcție de structură) este necesar pentru a stabiliza materialul care datorită balotării și a transportului prezintă diferite tensiuni inegale pe toată suprafață lui. Această stabilizare este necesară înaintea croirii și coaserii pieselor de confecții din materialul tricotat, astfel încât nivelul de contracție în timpul prelucrării ulterioare (croit, termocolat, cusut, călcat) să rămână în parametri admisibili.

O altă problema este spațiul necesar unde aceste materiale sunt lăsate la relaxat, spațiu care în hala de producție nu mai poate fi utilizat pentru alte operațiuni, fiind blocat pe tot timpul procesului de relaxare. De multe ori timpul de relaxare nu este suficient pentru stabilizare și atunci cei din producție sunt obligați să croiască eșantioane de material  care vor fi trecute prin tot procesul tehnologic de prelucrare pentru a se afla valoarea reală a contracției.

După aflarea acestor valori (pe axa x și y sau chiar pe diagonala eșantionului) de cele mai multe ori se dau surplusuri de rezerve la coasere (cu ajutorul sistemului CAD de proiectare a tiparelor) astfel încât la final dimensiunile pieselor să se încadreze în mărimile cerute de către beneficiar.

S-a încercat de-a lungul timpului stabilizarea mai precisă a acestor materiale cu ajutorul unor mașini sofisticate și costisitoare cu ajutorul cărora materialul tricotat era supus unui tratament la temperaturi ridicate, umidificare și uscare. Totuși rezultatul nu este satisfăcător contrar investițiilor majore în aceste utilaje ( 60.000 – 120.000 euro).

Datorită acestui aspect anevoios în prelucrarea materialelor textile tricotate și țesute, compania noastră împreună cu partenerul nostru VEIT din Germania a creat un sistem verificat și testat în practică în fabricile clienților noștri care stabilizează acest material înaintea procesului de croire  astfel încât valorile de contracție sunt reduse substanțial fără să mai fie necesare toate măsurile descrise mai sus.

Acest procedeu se efectuează cu ajutorul unei lance de abur cu duze, montate direct pe mașina de șpănuit prin care materialul tricotat sau țesut instabil este aburit, controlat și stabilizat înaintea procesului de croire. După această aburire șpanul de material va rămâne până la una- maxim două ore pe masa de șpănuit după care poate fi croit fără probleme și introdus direct în procesul tehnologic.

 

Acest procedeu are avantaje multiple:

 

 1. Reducerea timpului de relaxare de la 12-48 ore la 1-2 ore;
 2. Nu mai este nevoie de un spațiu suplimentar ( considerabil) pentru procesul de relaxare;
 3. Se anulează complet operațiunea de derulare și întindere a materialului spre relaxare;
 4. Nu necesită operațiuni suplimentare, șpănuirea fiind deja o operațiune care face parte din procesul tehnologic;
 5. Folosirea mașinii de șpănuit care în multe cazuri din cauza flexibilității materialului de tricotaj ( mai ales în bie) nu era posibilă. Astfel, șpănuirea făcându-se în aceste cazuri manual cu multă atenție din partea operatorilor;
 6. Nu mai este necesar adaosul de rezerve la croit deoarece materialul este stabil el având valori de contracție admisibile;
 7. Economie de material – datorită stabilizării și adăugării cu ajutorului proiectării tiparelor a unor rezerve mult mai mici suplimentare sau chiar deloc astfel raportul dintre piesele tăiate și pierderile de material va crește, realizându-se o economie de material de până la 5%;
 8. Reducerea defectelor la coasere ( needle cuts) – la coasere de multe ori acul străpunge în material deteriorând ochiurile tricotului și astfel cauzând rebuturi multiple. Datorită aburirii ochiurile tricoturilor sunt mai stabile acul alunecând pe marginea acestora evitând străpungerea lor;
 9. Reducerea încărcării electrostatice – cel mai bun remediu pentru încărcările electrostatice mai ales la materialele din fibre natural și sintetice este umiditatea;    Datoria procesului de aburire , materialul tricotat păstrează un anumit procentaj de umiditate în interior iar acesta anulează încărcările electrostatice produse din cauza fricțiuni în timpul procesului de producție;
 10. Timp redus la operațiunea de călcare deoarece materialul ajunge la călcat cu mai puține cute sau șifonări datorate procesului de producție;
 11. Acest sistem de aburire se poate monta pe majoritatea mașinilor de șpănuit existente, cu condiția ca acestea să nu fie mai vechi de 8-10 ani.

 

Sistemul este alcătuit din:

 

un generator de abur mobil marca VEIT

 

o lance de aburire

 

o mașină de șpănuit existentă ( nu mai veche de 8- 10 ani) sau una gata echipată marca Bullmer

 

 

Așa cum v-am precizat și anterior lancea de abur Veit  poate fi montată pe mașina de șpănuit deja existentă în linia dumneavoastră de producție însă această nu trebuie să fie mai veche de 8-10 ani.

Dacă se dorește achiziționarea unei mașini de șpănuit cu sistemul de aburire gata montat pe mașină vă putem oferi mașinile de șpănuit de la partenerul nostru Bullmer din Germania.

Dorim să menționăm că acest sistem este testat în producție cu mai mulți parteneri de ai noștri, (firme de renume mondial) și este de foarte mare ajutor.

Pentru mai multe informații sau oferte de preț, apelați oricând cu încredere la noi.

Sperăm că acest articol v-a fost de folos!

Produsul descris în acest articol nu este pe site și este disponibil doar pe comanda…

Lasați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>