Recomandări ASHRAE pentru redeschiderea școlilor și a universităților.

 

ASHRAE ( Societatea americană a inginerilor de sisteme de încălzire, refrigerare și aer condiționat ) este o societate globală fondată în 1894 care promovează bunăstarea umană prin tehnologii durabile pentru mediul construit.
Pentru a atenua transmiterea pe cale aeriană a SARS-CoV-2 aceasta a publicat recent îndrumări privind funcționarea sistemelor HVAC în școli și universități. Normele ASHRAE privind condițiile de proiectare ale claselor în timpul sezonului rece specifică că trebuie menținut un nivel de umiditate de 40-50% rh obținut prin umidificare proactivă, fie prin intermediul unităților de tratare a aerului, fie direct în clase sau săli de curs.

 

Dave Marshall-George, directorul de vânzări din Marea Britanie la Condair plc, a declarat:

 

„Este foarte liniștitor să vezi îndrumarea unei autorități precum ASHRAE pentru a păstra un nivel minim de umiditate de 40% în interiorul clădirilor. Limitarea răspândirii infecțiilor prin menținerea unui nivel de umiditate de peste 40% rh a fost dovedită în multe studii științifice. ASHRAE a făcut acest pas foarte pozitiv în recunoașterea acestor descoperiri științifice și specificarea că umidificatoarele ar trebui utilizate în instituțiile de învățământ în timpul sezonului rece pentru sănătatea și protecția elevilor și a personalului.
Unitățile de învățământ, cum ar fi școlile și universitățile, sunt câmpuri de luptă cheie în prevenirea răspândirii COVID-19, sau a altor infecții respiratorii, cum ar fi gripa. Umidificarea corectă în timpul sezonului rece este o armă eficientă împotriva infecțiilor respiratorii. Păstrarea unui nivel de umiditate de 40 – 60 % rh ajută sistemul imunitar respirator să funcționeze eficient și reduce durata de viață a virusurilor transmise pe cale aeriană.

Sperăm să vedem această recomandare luată în serios de către autoritățile din industrie. Sfaturi similare sunt oferite din partea CIBSE în Ghidul despre ventilație și COVID-19 conform căruia „umiditatea relativă trebuie menținută la peste 40% rh”. Sectorul de producție de umidificatoare comerciale este gata să intensifice și să joace rolul său în lupta împotriva COVID-19, dar instituțiile de învățământ trebuie să acționeze acum. Lucrăm frecvent cu universitățile pentru umidificarea laboratoarelor de cercetare, a arhivelor și a birourilor, dar controlul umidității în săli de curs și săli de clasă este implementat destul de rar.
Umidificarea este o intervenție practică, naturală și non-farmaceutică împotriva infecțiilor respiratorii și sperăm să vedem în scurt timp instrucțiuni similare și clare pentru spațiile de oferire îngrijiri medicale și clădirile de birouri. ”

 

3 beneficii obținute prin păstrarea unui nivel de umiditate sănătos.

 

1. Funcționarea optimă a sistemului imunitar respirator.

Suntem protejați de infecții prin mecanismele de autocurățare utilizate de membranele mucoase din căile respiratorii. Suprafețele acestor membrane mucoase sunt acoperite de peri motili fini (cili), care se mișcă liber în interiorul unei secreții fluide (strat salin). Deasupra stratului salin se află un strat de gel lipicios, pe care rămân blocate majoritatea particulelor virale, bacteriene și poluanții inspirați. Atâta timp cât cilii rămân foarte mobili, pot transporta secrețiile împreună cu aceste microorganisme către laringe, unde aceste secreții pot fi apoi înghițite sau expectorate prin tuse.

 

Respirarea unui aer uscat ( sub 40 % rh ) ne usucă membranele mucoase din nas și gât, slăbind astfel răspunsul sistemul nostru imunitar la poluanții și microbii prezenți în aer.

 

2. Reducerea duratei de viață a virusurilor transmise pe cale aeriană.

 

 

Când persoanele infectate respiră, vorbesc, tușesc sau strănută, eliberează in aer particule care conțin virusuri potențial infecțioase. Cu cât aceste particule sunt mai mici, cu atât pot supraviețui mai mult timp în aer. Virusurile transmise pe cale aeriană supraviețuiesc perioade mai lungi de timp într-un mediu de aer uscat. Un control corect al umidității aerului face ca aceste particule infecțioase să se așeze mai repede pe suprafețe, scurtând astfel perioada de timp pe care acestea o petrec în aer.

 

3. Reducerea puterii de infectare a virusurilor transmise pe cale aeriană.

 

 

La un nivel de umiditate de peste 40% rh, virusurile suspendate în particulele expectorate se vor dezactiva mai rapid și vor deveni mai puțin infecțioase. În lipsa unui nivel corect de umiditate, virusurile transmise pe cale aeriană supraviețuiesc și rămân infecțioase pentru perioade mai lungi de timp.
Utilizarea umidificatoarelor pentru menținerea unui nivel corect de umiditate în interiorul clădirilor pe tot parcursul iernii este o soluție practică pentru reducerea infecțiilor respiratorii sezoniere. Umidificarea aerului se poate face fie direct în cameră prin pulverizare fie prin intermediul unei unități centrale de tratare a aerului ( umidificare în tubulatură).

 

 

Condair oferă soluții complete de umidificare cu ajutorul tehnologiilor de vaporizare, evaporare, atomizare, umidificare hibrid, umidificare și răcire, sisteme de tratare a apei și soluții de dezumidificare. Dacă ești în căutarea unui umidificator, nu ezita să ne contactezi, echipa noastră de profesioniști e pregătită să îți răspundă la orice întrebare.

Lasați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>