Tot ce trebuie să știi despre umidificare în fabricile de ambalaje.

De ce să umidificăm pentru fabricile de ambalaje?

 

 

Nivelurile optime de temperatură și umiditate au un rol foarte important pentru fabricile de ambalaje. Prin controlul umidității aerului, asigurați mai puține opriri ale liniei de producție, evitați pierderile de material, produsele finisate defectuos și descărcările electrostatice.

 

Umiditatea potrivită este importantă pentru a menține o calitate optimă a produselor:

 

Tipărirea etichetelor adezive

 

Etichetele adezive trebuie să transmită mesajele corecte și trebuie să poată fi folosite cât mai mult timp fără a se degrada. Acestea se confruntă cu mai multe probleme din cauza nivelurilor incorecte de umiditate: marginile etichetelor se pot ridica sau ondula, fapt care ar conduce la dezlipirea acestora. Umezeala ridicată poate afecta calitatea printului, puterea de aderență a adezivului, și poate face ca etichetele să se estompeze rapid, făcându-le inutile. Menținerea unui nivel de umiditate de 50-55% RH și a unei temperaturi adecvate poate ajuta la evitarea acestor probleme.

 

Folie

 

Produsele premium, adesea folii de metal sau filme aplicate peste etichetele de hârtie, necesită prevenirea acumulării energiei electrostatice pentru o manipulare ușoară și o aderență optimă. În timp ce nivelul optim de umiditate pentru controlul acumulării de energie electrostatică este de 40-45% HR, condițiile optime pentru tipărire sunt de așa natură încât 50-55% RH se menține în mod obișnuit în întreaga zonă de producție.

 

Prelucrarea și tipărirea foliei film

 

Folia film de ambalare este deosebit de sensibilă la acumulările de energie electrostatică, de la procedeul de extrudare, la cel de imprimare până la procesul de laminare. Deoarece filmele nu sunt de obicei higroscopice ca hârtia și cartonul, sunt necesare niveluri mai ridicate de umiditate pentru a ajuta la dispersarea încărcărilor electrostatice. Un nivel de umiditate de 50-55% este tipic, dar este recomandată păstrarea nivelului de umiditate relativă la 60%.

 

Adezivi

 

Multe tipuri de adeziv pierd umiditate într-un mediu de aer prea uscat, astfel clapetele adezive au probleme la lipire, iar etichetele de exemplu, nu se lipesc bine de substrat ( de ex sticlă, conserve, etc ). În mod obișnuit, adezivi sunt în echilibru cu hârtia, așadar, un nivel de umiditate de 50-55% RH ajută la rezolvarea acestor probleme.

 

Carton și carton ondulat

 

Hârtiile mai groase și plăcile de carton sunt mai puțin susceptibile la formarea buclelor și la problemele cu electricitatea statică, deși nu sunt imune la ele, astfel încât materiile prime și semifabricatele sunt cel mai bine depozitate și prelucrate la 50-55% umiditate relativă. Mai semnificativă este problema fisurării pe fața exterioară a pliurilor în hârtii și plăci mai groase de carton, acest fapt se datorează pierderii flexibilității materialelor din cauza unui mediu de aer uscat . Această imperfecțiune este evidentă în lucrările tipărite, unde produsul final este vizibil defectuos din cauza fisurilor apărute. Din nou, stocarea și prelucrarea materialelor din carton la 50-55% umiditate relativă conduce la eliminarea acestor probleme.

 

Embosare hârtie și carton

 

Flexibilitatea și rezistența hârtiei sunt afectate de nivelul de umiditate. Hârtia este higroscopică deci absoarbe umiditatea din aer, astfel schimbându-și proprietățile când nivelul de umiditate este mai mic sau mai mare decât intervalul optim necesar, aceasta se poate încreți datorită apei absorbite din aer și nu mai poate fi folosită ori poate să devină prea uscată atunci când nivelul de umiditate din mediul înconjurător este prea mic. Embosarea expune hârtia la riscul de fisurare și rupere, în special în zonele mai subțiri create de uscarea hârtiei. Indiferent dacă este la furnizorul de hârtie sau în producție, un nivel de 50-55% umiditate relativă ajută la menținerea conținutului optim de umiditate și la contracararea acestei probleme.

 

Beneficiile alegerii unui sistem de umidificare Condair pentru fabricile de ambalaje:

 

 

 • Cunoștinte vaste despre procesele de ambalare obținute prin numeroase proiecte globale
 • Gamă largă de produse pentru a răspunde cu precizie cerințelor de producție
 • Soluții de umidificare eficiente energetic și cu cereri de mentenanță reduse
 • Producție de mare viteză și timp minim de oprire a mașinăriilor
 • Reduce acumularea energiei electrostatice și pericolul descărcărilor electrostatice
 • Evită modificările dimensionale ale materialelor și problemele de finisare defectuoasă
 • Previne apariția fisurilor pe suprafața materialelor

 

Câțiva dintre clienții noștri sunt:

 

 • Mayr-Melnhof Packaging, Franța
 • Amcor Tobacco Packaging, Rusia
 • DS Smith Packaging, Franța
 • Hewlett Packard, Spania
 • Tetra Pak, China
 • SCA Packaging, Suedia
 • Marinetti-Packaging, Chile
 • MM Packaging, Germania
 • Tralin Pak, Mongolia

 

Vrem să fim pentru tine centrul de competență care oferã soluţii optime pentru unitatea ta de producţie. Cu o echipã de specialişti formată din ingineri, tehnicieni și tehnologi cu o vastã experienţã în domeniu oferim consultanţã, service şi seminarii practice la orice nivel. Dacă cauți un sistem de umidificare sau ai alte întrebări, nu ezita să ne contactezi.

Lasați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>