Umidificarea în depozitarea fructelor și legumelor

Cum afectează umiditatea fructele și legumele?

Expunerea oamenilor la un mediu extrem de uscat pe perioade lungi de timp poate declanșa reacții alergice, poate provoca sângerări nazale și poate crește riscul de îmbolnăvire.

Dar cum afectează umiditatea din aer alimentele, precum fructele și legumele? Dacă conduceți un magazin alimentar, un supermarket sau oricare altă afacere care se ocupă direct cu vânzarea de produse proaspete, ar trebui să acordați o atenție deosebită umidității din spațiul în care acestea sunt depozitate.

Până în momentul în care fructele și legumele ajung în bucătărie, de obicei parcurg deja un drum lung. Pentru ca substanțele precum vitaminele și enzimele să se păstreze, trebuie menținute condiții adecvate în timpul transportului și depozitării.

Legumele pot fi păstrate doar două zile la 20°C. La o temperatură de 2°C cu 80% umiditate relativă, ele pot rămâne la fel de proaspete și bogate în vitamine ca în ziua în care au fost cumpărate și pot fi păstrate timp de până la două săptămâni.

Umiditatea relativă poate fie să ajute, fie să dăuneze produselor. Cei cu astfel de afaceri, care nu reușesc să monitorizeze nivelul de umiditate relativă din magazinul lor, se pot confrunta cu o perioadă redusă de valabilitate a produselor. Umiditatea relativă poate afecta fructele și legumele în diverse moduri.

Când există o concentrație mare de vapori de apă în aer, produsele din acel spațiu devin saturate cu umiditate. Dacă fructele și legumele sunt depozitate într-un mediu cu umiditate scăzută, acestea pot începe să se ofilească mai devreme decât se dorește, mai ales în cazul unei afaceri. Aerul uscat poate determina conținutul de umiditate din fructe și legume să se evapore, ducând la ofilirea acestora. Când se întâmplă acest lucru, alimentele încep să se strice și trebuie aruncate la gunoi.

Fructele și legume care pot fi depozitate la o umiditate relativă de 90% (RH) sau mai mare sunt: sparanghelul, varza de Bruxelles, merele, broccoli, morcovi, varza, conopida, porumbul, țelina, strugurii, salata verde, pătrunjelul, ridichile, perele, mazărea și spanacul.

Însă mediile excesiv de umede pot afecta, chiar strica anumite fructe și legume proaspete. Când aceste produse sunt expuse la medii umede pot deveni moi și pot chiar putrezi. Este cazul căpșunelor, murelor, afinelor și piersicilor.

Mai mult, umiditatea excesivă poate duce la apariția mucegaiului. O pungă de căpșune poate rezista câteva săptămâni într-un mediu în care este controlat nivelul de umiditate.

Deci, cum puteți proteja alimentele din magazin de efectele dăunătoare ale umidității fluctuante? Un umidificator performant va poate monitoriza umiditatea din spațiul în care le depozitați, eliberând vaporii de umiditate înapoi în aer atunci când este necesar. Dacă nu aveți deja unul, achiziționați un umidificator pentru a vă proteja atât produsele, cât și investiția.

TEXCO oferă o gamă curpinzătoare de sisteme de ventilație și umidificare Condair.

Condair

Avantaje umidificare optimă Condair:

  • Scade riscul de infecție pe calea aerului.
  • Reduce uscarea prematură a diverselor materiale și stricarea alimentelor.
  • Conferă un  consum extrem de redus de energie electrică.
  • Scade cheltuielile cu aproximativ 90% comparativ cu umidificarea cu abur în tubulatură.
  • Scade costurile cu răcirea mecanică.
  • Conferă costuri foarte reduse de operare.

Solicitați mai multe detalii despre sistemele performante din oferta TEXCO la: office@texco.ro

Lasați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>