Umiditatea la locul de muncă și scăderea riscului infectării cu virusuri gripale

Nivelul optim de umiditate este esențial pentru desfășurarea vieții de zi cu zi într-un mediu sănătos — fie că vorbim de mediul de la locul de muncă sau de cel de acasă.

Intervalul de umiditate relativă cuprins între 40 și 60% s-a dovedit științific că oferă condiții ideale pentru sănătate, performanță și bunăstare. În clădirile moderne cu geamuri ermetice și sisteme centrale de încălzire și ventilație, umiditatea optimă nu poate fi atinsă fără un sistem de umidificare corespunzător.

Care sunt consecințele umidității scăzute a aerului pentru sănătatea umană?

În sezonul cald, cei care lucrează la birou se confruntă adesea cu iritații ale ochilor, mucoase uscate, dificultate la înghițire, răgușeală, dar și piele uscată. În aproape toate cazurile, cauza este aerul încăperii excesiv de uscat. Există un număr mare de studii în întreaga lume care analizează în zonele office cauzele care duc la pierderea confortului termic, apariția îmbolnăvirilor și scăderea performanței la temperaturi ridicate (> 26°C) si niveluri ridicate de umiditate (> 65%). În plus, studii recente au oferit constatări relevante cu privire la efectele umidității insuficiente a aerului din interior în lunile de iarnă uscate și mai reci.

Atunci când se menține un nivel scăzut de umiditate relativă, particulele de praf, microorganismele și aerosolii plutesc mai mult timp, favorizând îmbolnăvirile.

Oamenii de știință americani Lowen, Mubareka, Steel și Palese au descoperit în 2007 că umiditatea are o influență semnificativă asupra ratei de transmitere a virusurilor asociate cu gripa. In intervalul de la 20 la 30% RH, riscul de infectare este de aproximativ 3 ori mai mare decât la 50% RH.

Un climat interior bun (cu o umiditate corectă) promovează păstrarea sănătății, performanța și o concentrare ridicată în timpul desfășurării activităților.

Umiditatea la locul de muncă

Ce înseamnă un climat interior bun?

Majoritatea oamenilor se simt confortabil la o temperatură cuprinsă între 20 și 24°C și o umiditate relativă – cuprinsă între 40 și 65%. Studiile arată faptul că pentru munca de birou – atmosfera ar trebui să aibă o umiditate în cameră de cel putin 40%, pentru a oferi angajaților confort termic și atmosferă de lucru sănătoasă. Astfel se minimizează și se previne iritarea tractului respirator, apariția senzației de ochi iritați, dar și de piele uscată, scăzând riscul de îmbolnăvire.

Influența umidității asupra răspândirii picăturilor de germeni

Picăturile de germeni sunt minuscule și conțin agenți patogeni, capabili să plutească. Când respirăm, strănutăm sau tușim, intră aerul din încăpere prin tractul respirator și poate transmite agenții patogeni, precum virusurile gripale.

Umiditatea aerului din încăpere joacă un rol decisiv în capacitatea germenilor de a supravieţui, dar şi în comportamentul plutitor al picăturilor. Aerul uscat dintr-o încăpere, cu o proporție de umiditate relativă de sub 40% permite picăturilor mici, încărcate cu agenți patogeni să se usuce repede. Ca urmare, agenții patogeni sunt conservați și pot infecta pentru o perioadă foarte lungă de timp pe cei care își desfășoară activitatea în acel spațiu. În intervalul optim de umiditate relativă (de la 40 la 60%), aerosolii se micșorează în procesul de evaporare într-o asemenea măsură încât favorizează creșterea bruscă a concentrației de sare din picături, aspect care determină distrugerea agenților patogeni.

Germenii iubesc aerul uscat. Într-o atmosferă cu aer uscat, picăturile de germeni se contractă și se usucă. Acest lucru conservă agenții patogeni și le permite să plutească, rămânând infecțioși pentru o perioadă foarte lungă de timp.

Aerul umed ucide microbii. La umiditate optimă (40–60% RH) sărurile din apă a picăturii de germeni se dizolvă. Concentrația de sare din interior crește într-o asemenea măsură că agenții patogeni devin inactivi într-un timp foarte scurt.

Umiditatea aerului din încăpere

Pot plantele să crească umiditatea din aer?

Ca o alternativă la umiditatea controlată a aerului – în multe locuri de muncă la birou se folosesc plante. Însă numai în cazuri rare se poate spune că plantele ajută cu adevărat la creșterea semnificativă a umidității dintr-o cameră.

Studii au arătat faptul că atunci când aerul exterior (-4°C, 50% umiditate relativă) pătrunde într-o încăpere de 20 m² (22°C, 50% umiditate relativă) la un schimb de aer cu o rată de 0,5/ oră, umiditatea din cameră este redusă la 29% după o oră. Pentru a menține încăperea la o umiditate de 50%, aerul din încăpere trebuie să fie umezit cu 230 g apă/ oră.

Plantele tipice de birou pot realiza o rată de evaporare de aproximativ 10 g de apă/ m². Prin urmare, acest exemplu arată că este necesar un număr mare de plante cu suprafața totală a frunzei de 23 m² pentru refacerea umidității de 50% în birou.

Utilizându-se plante așa mari, ar însemna ca birourile să se transforme în adevărate jungle. O umiditate sănătoasă a aerului din cameră poate fi obținută mult mai uşor şi în siguranță cu sisteme performante de umidificare.

Consecințele umidității scăzute a aerului pentru sănătatea umană

Concluzie

O creștere a ventilației reduce riscul de infectare prin îndepărtarea virusurilor gripale în aerul evacuat. Acest lucru este deosebit de eficient pentru germenii care trăiesc în picături mici capabile să plutească pentru mult timp în aerul uscat al camerei.

Umiditatea aerului din cameră determină evaporarea germenilor din picăturile de tuse, dimensiunea lor finală (durata de flotare) și viabilitatea virusurilor gripale dată de concentraţie de sare.

Un nivel de umiditate peste 40% reduce riscul de infectare prin inactivarea rapidă a virusurilor și scăderea duratei de flotare a picăturilor purtătoare de agenți patogeni.

Aerul din încăpere crește riscul de transmitere a gripei. Umiditatea intermediară este ideală pentru sănătatea noastră. Nivelul mediu de umiditate cuprins între 40–60% este intervalul ideal, atât în ceea ce privește impactul direct asupra sănătății și performanței utilizatorilor acelui spațiu, cât şi în ceea ce priveşte evitarea problemelor cauzate de virusuri și bacterii, alergii, acarieni, precum și de gaze poluante. Un nivel de umiditate intermediar protejează și îngrijește pielea, mucoasele, nasul și căile respiratorii. O astfel de umiditate optimizează dinamica turbulenței, dispersiei și sedimentarea agenților patogeni aeropurtați pentru a reduce expunerea utilizatorilor spațiilor la riscul de infectare.

Pentru a menține o atmosferă sănătoasă la locul de muncă este necesar să utilizați sisteme de umidifcare performante.

Compania Condair oferă soluții complete de umidificare cu ajutorul tehnologiilor de vaporizare, evaporare, atomizare, hibrid (pulverizare & evaporare), răcire evaporativă precum și dezumidificare prin uscare și dezumidificare prin condensare.

Solicitați mai multe detalii despre oferta TEXCO de umidificatoare Condair: office@texco.ro

Lasați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>