Umiditatea și industria tiparului

 

Imprimarea hârtiei este un proces tehnic complex care cu greu mai poate fi realizat după metodele rudimentare. Tipografiile s-au înmulţit, achiziţionând utilaje tot mai performante, iar clienţii, la rândul lor, au devenit tot mai exigenţi, cunoscând deja cum ar trebui să arate corect lucrarea lor finită.

 

Rolele de hârtie și hârtia de tipar sunt produse în mod normal să rămână într-un echilibru cu aerul la o umiditate de 50 ± 5% u.R. Atunci când umiditatea mediului ambiental scade sub acest nivel, hârtia pierde apă, schimbându-și forma, dimensiunile și proprietățile fizice.
Într-o tipografie unde valorile umidității relative sunt cuprinse sub procentul de 40%, mișcarea hârtiei pe hârtie sau alte suprafețe generează încărcări electrostatice care duc la lipirea suprafețelor, atrag praf și devin foarte dificil de manevrat.

 

Hârtia este higroscopică deci absoarbe umiditatea din aer, astfel schimbându-și proprietățile și ori se încrețește datorită apei absorbite din aer și nu mai poate fi folosită ori devine prea uscată. Dacă ați experimentat probleme cu calitatea imprimării sau blocarea hârtiei în copiator sau imprimantă atunci puteți înțelege cum modificările de textură, rezistență sau greutate pot afecta prelucrarea la viteză mare a materialelor higroscopice.

 

Atât incintele de printing tradițional cât și cele digitale sau offset sunt afectate de problemele cu umiditatea.

 

Un nivel corect al umidității relative în incintele de tipărire cuprins între 50-55% ajută la îmbunătățirea calității de imprimare, previne distorsionarea foilor de hârtie și blocarea acestora în copiator, prelungește durata de viață a cilindrilor și a plăcilor de imprimare și nu permite acumularea energiei electrostatice.

 

Diferitele procese de imprimare necesită diverse niveluri de umiditate. În imprimarea digitală, conținutul de umiditate poate afecta aderența tonerului și calitatea printului, poate provoca blocaje de hârtie și poate afecta temperatura rolei de fuziune. În offset, poate afecta interacțiunea dintre cerneală și presă, hârtie și presă, și cerneală și hârtie. Imprimarea InkJet este afectată de multe dintre aceleași probleme, dar este și mai susceptibilă la întârzierile de uscare a cernelii și la apariția petelor de cerneală.

 

Acumularea de energie electrostatică este periculoasă atât pentru angajați cât și pentru mașinăriile de imprimare. Încărcările electrostatice cauzează o multitudine de defecte de imprimare, câmpul static de pe o suprafață va împinge și va îndepărta particulele de cerneală departe de traiectoriile propuse, provocând defecte de tipărire, precum imprimare neclară sau revărsări de cerneală. Nu numai că aceste particule de cerneală pot afecta calitatea printului final, dar pot fi, de asemenea, respinse către capetele de imprimare, ceea ce poate provoca înfundarea orificiilor mici de evacuare.

 

Umidificatoarele adaugă umiditate în aer, iar umiditatea din aer formează o „peliculă” de protecție subțire pe suprafețe care servește ca un conductor natural pentru a disipa sarcinile electrice. Când umiditatea scade sub 40% RH, această protecție dispare și activitățile normale ale angajaților duc la încărcarea obiectelor cu electricitate statică.

 

Condair are o expertiză vastă în toate procesele de tipărire și proiecte în întreaga lume și oferă soluții și servicii complete de consultanță proiectare, furnizare, instalare, punere în funcțiune și mentenanță, ca și reprezentanță a grupului Condair pentru Romania și Republica Moldova, firma Texco este mereu pregătită cu cele mai competente informații și o echipă de tehnicieni profesionisti. Așadar dacă faci parte din industria tiparului și umiditatea îți creează probleme nu ezita să apelezi la noi.

 

 

Lasați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>