Umidificarea și consumul de energie. Cum să optimizezi costurile?
Pe lângă costul de achiziție și întreținere, atunci când compari diferitele sisteme de umidificare este recomandat să iei în considerare inclusiv costurile aferente consumului de energie electrică.
Sisteme de umidificare cu abur versus sisteme de umidificare cu duze
Comparând sistemele de umidificare putem observa faptul că echipamentele cu abur ajută cel mai puțin la economisirea energiei electrice și reducerea costurilor de întreținere. Umidificatoarele cu abur (încălzite electric) utilizează de aproximativ zece ori mai multă energie decât umidificatoarele cu duze, de înaltă presiune, aspect care poate avea un impact semnificativ asupra raportului costuri-beneficii.
În plus, umidificatoarele cu abur pot crea un efect secundar nedorit, acela de a adăuga căldură în cameră din cauza „evaporării”.
Umidificatoarele cu duze conferă un echilibru energetic mai bun, astfel aceste sisteme sunt net superioare celor cu abur în ceea ce privește consumul de energie. Umidificatoarele cu duze și aer comprimat sunt utilizate pe scară largă (apa fiind atomizată cu ajutorul aerului comprimat). În ciuda tehnologiei lor sofisticate, aceste sisteme nu sunt lipsite de dezavantaje atunci când vine vorba despre consumul energetic.
Consumul crescut de aer comprimat și costurile energetice ridicate rezultate (întreținerea și reparațiile compresoarelor), toate se adaugă la costuri de operare destul de mari. Cu toate acestea, în special pentru unitățile de producție mai mici (până la aproximativ 4000 m³), utilizarea tehnologiei de umidificare cu aer comprimat ajuta la economisirea resurselor.
În comparație cu sistemele care funcționează cu aer comprimat, sistemele adiabate care funcționează cu presiune înaltă creează o suprafață de umidificare mult mai mare a atomizatoarelor (max. 54 kg/ h), utilizând cu mult mai puțină energie electrică decât cele cu aer comprimat. Aceste sisteme folosesc o pompă de înaltă presiune (75 bar) și duze speciale din titan pentru a atomiza fără zgomot apa, transformând-o într-o ceață fină. Iar pompa de înaltă presiune controlată adesea în frecvență utilizează doar 700 W pentru a funcționa.
Reducerea costurile de utilizare ale sistemului de aer condiționat
Un efect secundar pozitiv al umidificării directe a camerei este răcirea adăugată a evaporării adiabate. O performanță de umidificare de 100 kg/ h asigură o capacitate de răcire de cca. 63 kW. Prin urmare, temperatura camerei poate scădea cu 2-5°C, iar acest efect de răcire adiabată poate genera o utilizare redusă a sistemului de aer condiționat.
Avantajele umidificării de înaltă presiune, cu duze:
- Asigură costuri mai mici aferente consumului de energie electrică: economii de peste 90%, comparativ cu umidificarea cu abur și cea cu aer comprimat.
- Conferă performanță crescută de umidificare cu un consum mai mic de energie.
- Generează un efect suplimentar de răcire: răcirea prin evaporare reduce costurile de utilizare a sistemului de aer condiționat.
Cu aceste sisteme performante de umidificare, mediile de lucru pot deveni mai sigure și mai igienice înlăturând efectele nedorite ale acumulării descărcărilor electrostatice, a bacteriilor și aerosolilor produse de oameni.
Soluțiile de umidificare de înaltă presiune Condair susțin respectarea standardelor de productivitate, sprijinind angajații să lucreze mai eficient într-un mediu de lucru igienizat și sigur.
Aceste sisteme de umidificare sunt recomandate pentru diverse aplicații și industrii:
Aplicații:
- Textile, tricotaje
- Depozite legume-fructe
- Electronică
- Vopsele și lacuri
- Compozit
- Mobilă
- Farmaceutic
- Tipografii
- Aerospace
- Automotive
- Apărare
Obține o umidificare foarte fină, distribuită omogen în întreaga incintă sau clădire cu sisteme adiabate de umidificare Condair și poți reduce pierderile în timpul procesului de lucru, inclusiv pentru spații mari, spații cu tavane joase sau spații cu forme asimetrice.
Contactează-ne și obține oferta TEXCO pentru umidificatoarele de înaltă presiune Condair: office@texco.ro