Umiditatea și industria producătoare de interioare auto

 

În trecut, sectorul de producție al industriei de automotive era concentrat în mod special pe exteriorul autoturismelor, designul elegant și atrăgător al caroseriei era principalul factor de diferențiere folosit de producătorii care doreau să impresioneze potențialii cumpărători, iar calitatea componentelor interioare și confortul pasagerilor erau rezervate doar autovehiculelor de lux. În ultimele decenii utilizatorii de vehicule auto au dezvoltat standarde mai ridicate și cerințe specifice pentru îmbunătățirea confortului pasagerilor și a șoferului, așadar, producătorii de autoturisme și vehicule utilitare ușoare acordă acum la fel de multă atenție și importanță designului interior, materialelor folosite pentru producția componentelor interioare și confortului sporit nu doar autovehiculelor de lux ci tuturor vehiculelor ce transportă pasageri.

Umiditatea este unul din cei mai importanți factori de luat în calcul atunci când vorbim despre fabricarea componentelor pentru interior automotive, în acest articol o să facem referire în special la producerea scaunelor auto dar suntem deschiși la sugestii dacă aveți alte întrebări.

 

Interior auto – Fabricarea huselor pentru scaune.

 

Majoritatea scaunelor auto sunt fabricate din materiale durabile pentru a rezista la o utilizare îndelungată. Cele mai utilizate materiale pentru fabricarea scaunelor auto sunt poliesterul, pielea și materialele textile.

Pielea – este un material higroscopic cu o structura poroasă, aceasta conține mii de orificii microscopice prin intermediul cărora absoarbe umiditatea din aer. La un nivel prea mare de umiditate materialele din piele putrezesc și mucegăiesc, într-un mediu de aer uscat pielea se usucă și se crapă, ambele situații duc la pierderi de material, dificultăți în procesare și produse finisate defectuos. Alte probleme cauzate de lipsa controlului umidității atunci când vorbim de procesarea pielii sau produse fabricate din piele sunt: descompunerea graduală a materialului, decolorarea materialului, miros neplăcut, apariția petelor și a altor defecte vizibile, pierderea elasticității materialului, etc. Pentru a evita aceste neplăceri este recomandat sa măsurăm mereu nivelul umidității în incinta de producție și să menținem umiditatea relativă între 50 – 70% la o temperatură uniformă de 15 – 20 °C.

Poliesterul – Variate branduri de automobile aleg acest material pentru a îmbrăca scaunele auto. Deși este o fibră sintetică poliesterul are câteva proprietăți higroscopice, acesta absoarbe foarte încet apa din mediul înconjurător ( fapt care depinde de temperatura din interior ) dar se usucă foarte repede. Așadar acest material se degradează prin hidroliză la un nivel incorect de umidificare, proprietățile sale de tensionare fiind de asemenea afectate.

Materialele textile – Toate materialele textile naturale sunt higroscopice. Adică absorb sau eliberează umiditatea în funcție de umiditatea relativă a aerului din jur. Această modificare a conținutului de umiditate are un impact direct asupra proprietăților textilelor, cum ar fi rezistența fibrelor, elasticitatea acestora și greutatea lor.
Materialele textilele pierd umiditate în timpul prelucrării fapt care duce la uscarea acestora, prin creșterea umidității imediat după prelucrarea materialului se redobândește elasticitatea acestuia îmbunătățind astfel calitatea și performanța materialelor.

Așadar, care este umiditatea ideală? Ei bine, acest lucru depinde de tipul de material textil și de procesul de producție. Fibrele naturale sunt mult mai susceptibile la umiditate decât cele sintetice, din punct de vedere al performanței. Cu toate acestea, textilele sintetice ( ca de ex. poliesterul ) suferă mai mult odată cu acumularea de încărcări electrostatice.
Atunci când se instalează încărcări electrostatice pe suprafețele conductive, mediul devine extrem de periculos nu doar pentru materiale ci și pentru angajați.
Menținerea unei umidități relative cuprinsă între 40-60% reduce considerabil riscul de acumulare electrostatică asigurând astfel siguranța produselor, a materialelor, a clădirii, oferind în același timp cel mai igienic mediu de lucru pentru angajați.

 

Condair oferă soluții complete de umidificare cu ajutorul tehnologiilor de vaporizare, evaporare, atomizare, umidificare hibrid, umidificare și răcire, sisteme de tratare a apei și soluții de dezumidificare. Daca umiditatea reprezintă o problemă pentru liniile tale actuale de producție nu ezita să ne contactezi, echipa noastră de experți e pregătită pentru a îți răspunde la orice întrebare.

 

Lasați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>