Umidificarea aerului în centrele de date
Pentru a evita acumulările de energie statică și coroziunea echipamentului în camerele serverelor și în centrele de date datorate aerului prea uscat sau prea umed din încăpere este recomandat să menținem nivelul umidității relative între 40% și 60%. Condair oferă soluția perfectă pentru umidificarea centrelor de date prin intermediul sistemelor economice de umidificare care folosesc tehnologia adiabată.
Condair umidifică la Facebook
Una dintre cele mai dezvoltate și bine cunoscute platforme de socializare folosește tehnologia Condair pentru a asigura funcționarea fără cusur a centrului de date din Suedia. Facebook a ales pentru camera serverelor din Luleå soluția de răcire prin evaporare oferită de Condair seria ME în combinație cu soluția de umidificare oferită de sistemul nostru de pulverizare de înaltă presiune.
Peter Liddle, asociat la Cundall, unul dintre inginerii consultanți M&E pentru proiect, explică: „Facebook Luleå folosește o strategie directă de răcire a aerului pentru camerele de servere, aceasta folosește aerul rece din exterior pentru a menține temperatura internă necesară. Odată ce aerul rece exterior este introdus în incintă, acesta este amestecat cu aerul cald re-circulat din centrele de date, ridicând astfel temperatura dar reducând umiditatea.
Clima uscată și rece din Luleå face ca umidificarea să fie o componentă esențială în cadrul procesului de controlare a calității aerului, deoarece fără ea umiditatea din incinta ar putea scădea până la 2% RH. Acest nivel scăzut de umiditate ar prezenta un risc crescut pentru servere din cauza descărcărilor electrostatice. Proiectul Facebook a reunit expertiza în proiectare și fabricație a doi membri ai grupului Condair. Sistemele de pulverizare de înaltă presiune au fost fabricate în Danemarca, în timp ce fabrica Condair din Marea Britanie a produs umidificatoarele evaporative. Echipele de inginerie din ambele țări au lucrat alături de ei pentru a pune în funcțiune echipamentul.Activitatea grupului Condair la centrul de date Facebook Suedia ilustrează cât de bine pregătiți suntem pentru a răspunde nevoilor de umidificare și răcire ale pieței globale a centrelor de date care se află în continuă creștere.
Ce este un sistem de răcire prin evaporare?
Un sistem de răcire prin evaporare ajută la optimizarea umidității aerului precum și a temperaturii. Altfel cunoscut sub denumirea de umidificare adiabatică, procesul de răcire prin evaporare implică o reducere a temperaturii apei înainte ca aceasta sa fie dispersată în aer asigurând astfel controlul umidității relative.
Există două moduri de a controla temperatura unui mediu de aer folosind un sistem de răcire prin evaporare. Primul este cunoscut sub denumirea de răcire directă sau evaporativă în tubulatură, instalația se inserează în tubulatura unui CTA ( centrala de tratare a aerului ) și răcește direct tot aerul filtrat care intră în incintă prin intermediul sistemului de ventilație.
Al doilea mod pentru a controla temperatura unui mediu de aer este cunoscut sub denumirea de răcire indirectă. Răcirea evaporativă indirectă reduce necesarul de energie al unei centrale de tratare a aerului folosindu-se de efectul termodinamic care răcește aerul prin umidificarea acestuia în urma evaporării apei reducând astfel considerabil costurile cu energia electrică.
Atunci când iau în considerare un sistem de umidificare prin evaporare, oamenii se întreabă adesea, ce beneficii ar aduce un astfel de sistem afacerii mele?
Sa luam ca exemplu sistemul ME:
Acest sistem se potrivește perfect pentru controlul calității aerului în camerele de servere deoarece răcește și umidifică aerul în același timp, protejând astfel echipamentele de supra-încălzire și de încărcările electrostatice. Condair ME este un sistem adiabat de umidificare indirectă evaporativă, care dispune de un concept de pompare unic, extrem de eficient și flexibil care poate fi montat atât în tubulatură cât și în afara acesteia.
ME folosește până la 5 mini pompe de apa de 32W fiind astfel mult mai eficient energetic față de umidificatoarele care folosesc o singură pompă de apă.
Evaporatorul se poate construi în orice formă și mărime pentru a fi adaptat la tubulatura deja existentă, necesită o distanță de evaporare foarte mică,iar costurile de întreținere sunt reduse.